Rolnictwo ekologiczne – kierunek z przyszłością


Dzisiejsze rolnictwo kojarzy się z nowoczesnymi technologiami, które są stosowane, z chemicznymi środkami wspomagającymi rozwój roślin czy ich ochronę przed szkodnikami oraz z ogólnie pojętym biznesem, ponieważ dzisiejszy rolnik, jest już raczej przedsiębiorcą. Jest jednak pewien rodzaj rolnictwa, który nie korzysta z takich środków, żeby produkować swoje plony. Mowa bowiem o rolnictwie ekologicznym, które coraz częściej możemy spotkać w naszym kraju. Rolnictwo ekologiczne, jest coraz chętniej propagowane, ponieważ plony pochodzące z takiego gospodarstwa są dużo zdrowsze od plonów z gospodarstwa komercyjnego. Do produkcji ekologicznej, rolnicy wykorzystują to, co daje im przyroda. Stosują bowiem nawozy naturalne, nie korzystają z maszyn i urządzeń mechanicznych, które mogłyby zanieczyścić rośliny spalinami pochodzącymi z nich. Sposób rozmieszczania roślin na polu i jego co roczna zmiana, pozwala na utrzymanie wysokiej żyzności gleby praktycznie przez cały czas. W związku z tym, że pole ekologicznego gospodarstwa dzieli się na wiele mniejszych części, rolnicy nie specjalizują się w produkcji tylko jednego rodzaju roślinności, ale uprawiają wiele różnych roślin i dzięki temu, mogą klientom zaoferować dużo więcej niż to jest w przypadku manufaktury. Jeżeli chodzi o hodowlę zwierząt, odbywa się to w systemie ściółkowym. Dzięki temu, rolnicy mają dodatkowy nawóz naturalny, który mogą wykorzystać do uprawy roślinności. Poza tym, do żywienia zwierząt, nie stosuje się chemicznie preparowanych pasz a jedynie naturalną roślinność, która jest efektem prowadzenia gospodarstwa. Mowa tu między innymi o słomie ze zboża, prowadzeniu łąk, na których niektóre zwierzęta mogą się paść, jak również o odpadach z przetwórstwa, czyli na przykład o łupinach lub skorupach roślin uprawnych, które do dalszej produkcji nie są już potrzebne. Dzięki takim zabiegom, rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne, uzyskują spore plony. Jest to jednak związane z dużą ilością pracy, którą trzeba włożyć w prowadzenie takiego gospodarstwa.

Powiązane: